via news.gr |
"Με αφορμή το πλάνο προετοιμασίας μίας ασθενούς πριν από τον κύκλο της με εξωσωματική γονιμοποίηση, τελικά αποφάσισα κάποιες χρήσιμες πληροφορίες να τις μοιραστώ και μαζί σας.
Αυτό που αναζητώ πριν από κάθε προσπάθεια, είναι η όσο το δυνατό πιο ιδανική ορμονική ισορροπία. Και όταν αναφέρομαι σε ορμονική ισορροπία στην πραγματικότητα αναφέρομαι σε τουλάχιστον 2 μη σου πω και 5 διαφορετικές «ορμονικές ισορροπίες». Οι οποίες ΟΛΕΣ συνεισφέρουν στην τελική ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ολόκληρου του οργανισμού.
Αλλά στην παρούσα φάση, ας ασχοληθώ με αυτή που με «καίει» περισσότερο. Την ισορροπία των ορμονών της αναπαραγωγής και κάποιων ακόμα που θεωρώ «βοηθούς τους», όπως πχ της κορτιζόλης και της ινσουλίνης.
Αυτές που μετράμε στη διάρκεια του κύκλου (FSH, LH, Δ4- Ανδροστενεδιόνη κλπ), κάποιες σε συγκεκριμένες ημέρες, ανάλογα με το τι ψάχνουμε. Αλήθεια, έχει τύχει να μετρήσετε την κορτιζόλη σας στις 8 το πρωί; Έχετε κάνει και καμπύλη ινσουλίνης εκτός από σακχάρου;
Πολλές φορές, αυτό που συζητάω με το συνεργάτη μου ενδοκρινολόγο είναι πως εμείς οι γυναίκες (βάζω και τον εαυτό μου μέσα) είμαστε λίγο μπερδεμένες στο τι πραγματικά σημαίνει ορμονική ισορροπία, για αυτές τουλάχιστον τις ορμόνες.
Λανθασμένα, πιστεύουμε πως ορμονική ισορροπία σημαίνει πχ όταν είσαι 42 να μπορείς να έχεις το ορμονικό προφίλ που έχεις στα, ας πούμε 28. Όχι πως δε συμβαίνει, πραγματικά υπάρχουν γυναίκες με εξαιρετικές τιμές και ωοθηκική λειτουργία και σε αυτές τις ηλικίες.
Όμως, αυτό που δε γίνεται είναι μια γυναίκα που πλέον έχει αποδεδειγμένα διαταραχές στις ορμόνες και κατ’ επέκταση και στον κύκλο της, και η οποία πια έχει υψηλές τιμές FSH και πολύ χαμηλή ΑΜΗ, να αποκτήσει ξανά το ορμονικό προφίλ που είχε στα 28, χωρίς κάποια υποβοήθηση. Μπορεί όμως να έχει το βέλτιστο προφίλ για την ηλικία της..."
Διαβάστε περισσότερα εδώ:
No comments:
Post a Comment