Tuesday, November 28, 2017

Λοχεία: Τι να περιμένετε αναρρώνοντας από τον τοκετό

τι ειναι η λοχεια,τι πρεπει να γνωριζετε για την περιοδο της λοχειας,τι να προσεχω ως λεχωνα
credit: infokids.com.cy
"Ετοιμάζεστε να γεννήσετε και το ταξίδι σας στη μητρότητα σύντομα ξεκινάει. Διαβάστε τι να περιμένετε ως λεχώνα για να μη σας… αιφνιδιάσει η λοχεία!

Λοχεία είναι η περίοδος κατά την οποία ο οργανισμός προσπαθεί να επανέλθει προοδευτικά, εντός ενός διαστήματος 40 ημερών, στην κατάσταση που υπήρχε πριν από τον τοκετό. Πρόκειται για μία μεταβατική περίοδο κατά την οποία συντελούνται πολλές αλλαγές τόσο σωματικές όσο ορμονικές και ψυχολογικές.

Πόσο θα μείνω στο μαιευτήριο;

• Αν γεννήσετε φυσιολογικά και εκτός απροόπτου, θα μείνετε 3-4 ημέρες στο μαιευτήριο.
• Αν γεννήσετε με καισαρική τομή, η παραμονή στο μαιευτήριο είναι 4-5 ημέρες.

Πόσο διαρκούν τα λόχεια μετά τον τοκετό;

Τα λόχεια είναι αιματηρά υγρά, που αποβάλλονται από τη μήτρα και προέρχονται από τον τραυματισμό, που προκαλείται από το διαχωρισμό του πλακούντα από το ενδομήτριο. Αποτελούνται από αίμα, υπολείμματα φθαρτού, βλέννα και άλλα κύτταρα της μήτρας, επιθήλια του τραχήλου και του κόλπου. Αρχικά είναι αιμορραγικά αλλά στη συνέχεια μετατρέπονται σε ορώδη και βλεννώδη, ώσπου εξαφανίζονται στο τέλος της λοχείας, περίπου στις 40 ημέρες. 

Αμέσως μετά τον τοκετό παρουσιάζεται αρκετό αίμα, το οποίο σταδιακά μειώνεται (την 2η με 3η ημέρα). Συνεχίζεται για μερικές ημέρες, κόκκινο αρχικά, ροζ στη συνέχεια και σκούρο στο τέλος. Διαρκεί συνήθως 10-12 ημέρες, ενώ πολύ συχνά σταματά νωρίτερα, σπανίως δε, αργότερα. Κάποιες φορές, ενώ πιστεύουμε πως έχει σταματήσει τελείως και βγάζουμε την σερβιέτα, επανεμφανίζεται μία μικρή ροή για μία –δύο ημέρες. Αν το αίμα συνεχίζεται σε μεγάλες ποσότητες πρέπει να το αναφέρουμε στον μαιευτήρα μας.

Στο μαιευτήριο θα σας προμηθεύσουν ειδικές σερβιέτες κατάλληλες για μεγάλες ποσότητες αίματος. Καλό είναι να έχετε και δικές σας σερβιέτες που είναι πιο βολικές όταν μειώνεται το αίμα (την 3η με 4η ημέρα).  Αποφύγετε τα ταμπόν γιατί μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση. Ο κόλπος και το περίνεο πρέπει να συνέλθουν μετά τον τοκετό, όσο διαρκεί η λοχεία. Ταμπόν μπορούμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε μετά την πρώτη περίοδο και σίγουρα μετά τις 6 εβδομάδες..."

Μάθετε περισσότερα:


No comments:

Post a Comment