Tuesday, June 27, 2017

Πόσα κιλά χρειάζεται να πάρει η έγκυος;

ποσο βαρος πρεπει να παρει μια εγκυος γυναικα,συνιστωμενο βαρος για εγκυο γυναικα
image credit:mothersblog.gr
"Η εγκυμοσύνη είναι μία ιδιαίτερη περίοδος για την έγκυο που περιμένει να γίνει μητέρα. Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο για την ίδια όσο και για το μωρό της και την πορεία της εγκυμοσύνης.

Κατά την περίοδο αυτή οι διατροφικές ανάγκες της εγκύου είναι αυξημένες, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει η μέλλουσα μητέρα να ΄τρώει για δύο'. Θα πρέπει η διατροφή της να είναι ισορροπημένη και να καλύπτει πλήρως τις αυξημένες απαιτήσεις της σε θερμίδες και σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

Πόσα κιλά χρειάζεται να πάρει η έγκυος;

Οι συστάσεις για την αύξηση του βάρους της εγκύου, διαφέρουν ανάλογα με το βάρος στο οποίο ξεκίνησε η εγκυμοσύνη. Για να κατατάξουμε το βάρος της εγκύου σε μία κατηγορία ανάλογα με το ύψος της, υπολογίζουμε το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Ο δείκτης αυτός είναι το αποτέλεσμα της διαίρεσης του βάρους (σε κιλά) διά το τετράγωνο του ύψους (σε εκατοστά): ΔΜΣ= Β/Υ².

Εάν η έγκυος έχει βάρος εντός φυσιολογικών ορίων (ΔΜΣ 18,5 έως 24,9), τότε συστήνεται η προσθήκη 11,5-16 κιλών, με αύξηση 1-2,5 κιλά το 1ο τρίμηνο, και στη συνέχεια αύξηση κατά 0,5 κιλό την εβδομάδα.

Εάν είναι λιποβαρής (ΔΜΣ κάτω από 18) χρειάζεται να πάρει 12,5-18 κιλά. Εάν είναι υπέρβαρη (ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29,9) τότε συστήνεται αύξηση βάρους 7-11,5 κιλών, ενώ αν είναι παχύσαρκη (ΔΜΣ πάνω από 30), τότε δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 5-9 κιλά.

Σε περίπτωση δίδυμης εγκυμοσύνης, συστήνεται αύξηση βάρους από 16 έως 20,5 κιλά..."

Μάθετε περισσότερα:


No comments:

Post a Comment