Tuesday, June 20, 2017

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχουμε;

διατροφη και εγκυμοσυνη,τι πρεπει να τρωει μια εγκυος ανα τριμηνο κυησης
iatronet.gr
εγκυμοσύνη είναι η μοναδική φορά στη ζωή της γυναίκας, κατά την οποία οι διατροφικές της συνήθειες επηρεάζουν άμεσα ένα άλλο πρόσωπο.

Αναμφισβήτητα, μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή στην εγκυμοσύνη καλύπτει τις ανάγκες αμφότερων, μητέρας και εμβρύου και είναι το πολυτιμότερο δώρο που θα μπορούσε να δώσει κάθε μητέρα στο παιδί της, πριν ακόμη γεννηθεί! 

Αν είστε έγκυος, λοιπόν, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι διατροφικές σας ανάγκες διαφοροποιούνται σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης. 

Στο πρώτο τρίμηνο, δεν χρειάζεται να αυξήσετε ιδιαίτερα την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνετε, καθώς οι ανάγκες σας σε ενέργεια αυξάνονται μόνο κατά 50-100 θερμίδες/ ημέρα, που θα μπορούσαν να καλυφθούν καταναλώνοντας 1 φρούτο ή 1 φέτα ψωμί επιπλέον. 

Ωστόσο, αυξάνονται σημαντικά οι απαιτήσεις για φυλλικό οξύ (ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β), το οποίο κρίνεται απαραίτητο για την ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα του εμβρύου, τη σύνθεση του DNA, την αποφυγή μεγαλοβλαστικής αναιμίας, πρόωρου τοκετού, κ.α.

Η διεθνώς συνιστώμενη δόση φυλλικού οξέος, για την εγκυμονούσα είναι 600μg ημερησίως. Προκειμένου, να εξασφαλιστεί αυτή η ποσότητα, συνιστάται η συμπληρωματική λήψη 400μg/ ημέρα φυλλικού οξέος (μέχρι τη 12η εβδομάδα κύησης), ενώ τα υπόλοιπα 200μg/ ημέρα πρέπει να λαμβάνονται από την τροφή.

Καλές πηγές φυλλικού οξέος είναι τα πράσινα- σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελών, μπρόκολο, μαρούλι, λάχανο, φρέσκα φασολάκια, αρακάς), τα εντόσθια (να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη), τα πορτοκάλια, τα φυστίκια, τα φασόλια και τα όσπρια..."

Μάθετε περισσότερα:


No comments:

Post a Comment