Wednesday, May 3, 2017

Θρομβοφιλία στην εγκυμοσύνη: Συμπτώματα και θεραπεία

θρομβοφιλία και εγκυμοσύνη,συμπτώματα θρομβοφιλίας στην εγκυμοσύνη θεραπεια
πηγή εικόνας
"Περίπου τα δύο τρίτα των αυτόματων αποβολών του πρώτου τριμήνου της κύησης οφείλονται σε μία πάθηση που λίγες γυναίκες γνωρίζουν από πριν ότι μπορεί να έχουν. Ο λόγος για την θρομβοφιλία, η οποία εφόσον εντοπιστεί εγκαίρως μπορεί να αντιμετωπιστεί, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες απόκτησης ενός υγιούς μωρού. Η πορεία μέχρι εκεί, όμως, δεν είναι εύκολη.

Τι είναι η θρομβοφιλία

Σύμφωνα με τον ιατρικό γενετιστή κ. Χρήστο Γιαπιτζάκη, η θρομβοφιλία είναι μία πολυπαραγοντική προδιάθεση για θρομβώσεις, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία περίπου του 15% του ελληνικού πληθυσμού. Αυτές μπορεί να είναι το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, το έμφραγμα μυοκαρδίου και η θρομβοφλεφίτιδα. Ωστόσο, σε πολλές γυναίκες, η θρομβοφιλία ευθύνεται και για τις αυτόματες αποβολές.

Πρόκειται κυρίως για κληρονομική πάθηση, η οποία σχετίζεται με την αυξημένη τάση του αίματος για πήξη. Όταν το αίμα πήζει, δημιουργούνται θρόμβοι, οι οποίοι μπορεί να φράξουν λίγο ή εντελώς ένα αιμοφόρο αγγείο. Ωστόσο, μπορεί να είναι και επίκτητη, δηλαδή να προκληθεί από κάποια δυσλειτουργία στο ανοσοποιητικό σύστημα που θα επιβαρύνει τον μηχανισμό πήξης του αίματος. Επίσης, μπορεί να προκύψει από άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, η παχυσαρκία και η ακινησία.

Όπως χαρακτηριστικά απαριθμεί η γυναικολόγος κ. Μαρία Παπαδοπούλου, η θρομβοφιλία σε μία γυναίκα μπορεί να προκαλέσει: θρομβοφλεβίτιδα, στειρότητα, αποβολή ή ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου, αποκόλληση πλακούντα, ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης του εμβρύου ή και προεκλαμψία..."

Μάθετε περισσότερα:


No comments:

Post a Comment