Monday, May 15, 2017

Ινομυώματα και Γονιμότητα

Ινομυωματα και γονιμοτητα,ινομυωματα και εγκυμοσυνη
πηγή εικόνας
"Άλλες φορές εμποδίζουν τη γονιμότητα, άλλοτε προκαλούν προβλήματα στην εγκυμοσύνη, ενώ πολύ συχνά δεν μας απασχολούν καθόλου. Πότε πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε για τα ινομυώματα;

Τα ινομυώματα είναι σχηματισμοί από μυϊκές ίνες που συσσωρεύονται στα τοιχώματα της μήτρας. Προσβάλλουν μία στις τέσσερις γυναίκες, ενώ ο βαθμός στον οποίο επηρεάζουν την υγεία εξαρτάται από το μέγεθος και την ακριβή τους θέση. Στο 50% των περιπτώσεων δεν προκαλούν προβλήματα, τα υπόλοιπα όμως ινομυώματα μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές επιπλοκές. 

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μηνορραγία (πολύ αίμα κατά την έμμηνο ρήση), αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους, έντονο πόνο στη διάρκεια της περιόδου ή κατά τη σεξουαλική επαφή, ουρολοιμώξεις και δυσκοιλιότητα (λόγω της πίεσης που ασκούν στα γειτονικά όργανα). Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να φτάσουν μέχρι την υπογονιμότητα και την αποβολή σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Ένα ποσοστό 0,5-0,8% των ινομυωμάτων ενδέχεται να έχει ξεκινήσει ή εξελιχθεί σε κακοήθεις όγκους. 

Η αντιμετώπιση καθορίζεται από το γιατρό ανάλογα με το είδος (δηλαδή τη θέση και το μέγεθος) του μορφώματος και τα συμπτώματα που προκαλεί. Αν δηλαδή πρόκειται για ένα μικρό σχηματισμό στα εξωτερικά τοιχώματα της μήτρας ο οποίος δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, τότε δεν προτείνεται θεραπεία. Αν όμως το ινομύωμα βρίσκεται στο ενδομήτριο, τότε ενδέχεται να προκαλεί υπογονιμότητα ή άλλες επιπλοκές.

Τα αθώα

«Τα ινομυώματα που έχουν μέγεθος μικρότερο από τέσσερα εκατοστά και βρίσκονται στα εξωτερικά τοιχώματα της μήτρας, δεν μας ανησυχούν και τόσο», εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος. «Αν δεν προκαλούν συμπτώματα, όπως αυτά που προαναφέραμε, εφαρμόζουμε τακτική παρακολούθηση ώστε να διαπιστώσουμε την εξέλιξή τους και τις απειλές που ίσως κρύβουν για την υγεία της ασθενούς. Ο έλεγχος γίνεται κάθε εξάμηνο με υπερηχογράφημα και γυναικολογική εξέταση». 

Η αλήθεια είναι πως η παρακολούθηση είναι απαραίτητη, αφού τα ινομυώματα αποτελούνται από ζωντανά κύτταρα και στο πέρασμα του χρόνου εξελίσσονται. «Καθώς επηρεάζονται από τις γυναικείες ορμόνες, συνήθως μεγαλώνουν. Ωστόσο, η ταχύτητα διαφέρει ανάλογα με τον οργανισμό και δεν μπορεί να προκαθοριστεί. Ένα μόρφωμα, για παράδειγμα, που διπλασιάζει το μέγεθός του μέσα σε έξι μήνες, θεωρείται ύποπτο και υπόκειται στην αντίστοιχη αντιμετώπιση...»

Διαβάστε περισσότερα:


No comments:

Post a Comment