Wednesday, March 29, 2017

Κινήσεις εμβρύου: Τι σημαίνουν όσον αφορά την ανάπτυξή του;

κινησεις εμβρυου και αναπτυξη,τι σημαινουν οι κινησεις του μωρου στη μητρα
via mariasmother.blogspot.gr
πρώτη φορά που μια μέλλουσα μαμά νιώθει το μωρό της να κινείται μέσα στο σώμα της, είναι κυριολεκτικά «αποκαλυπτική». Η αίσθηση ότι το έμβρυο δίνει με το δικό του τρόπο το «παρών» σε αυτό τον κόσμο είναι τόσο συγκινητική, που η έγκυος αισθάνεται ότι το κάνει μόνο και μόνο για να επικοινωνήσει μαζί της. Όμως, στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί ιατρικοί λόγοι που το προτρέπουν να κάνει τόσο αισθητή την παρουσία του!

Με τι μοιάζουν οι πρώτες του κινήσεις;

Αντίθετα με ό,τι έχουν στο μυαλό τους οι περισσότερες γυναίκες, οι πρώτες κινήσεις του εμβρύου που γίνονται αντιληπτές δεν μοιάζουν με μπουνιές ή κλοτσιές, αλλά. περισσότερο με «μπουρμπουλήθρες» που ανεβαίνουν προς το στομάχι ή σαν μια μικροσκοπική πεταλούδα να κάνει βόλτες ανοιγοκλείνοντας τα φτερά της μέσα στη μήτρα. 

Κάποιες έγκυοι νιώθουν το μωρό ήδη από τον τέταρτο μήνα, ενώ άλλες θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τον έκτο για να λάβουν τα δικά τους σήματα… μορς. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η δραστηριότητά του αρχίζει τότε. 

Πότε αρχίζει να κινείται το έμβρυο; 

Από την 8η ή 9η εβδομάδα της κύησης, το έμβρυο αρχίζει να κινείται, όμως το μέγεθός του είναι ακόμα τόσο μικρό που οι κινήσεις δεν γίνονται αντιληπτές από τη μητέρα του. 

Στον έκτο μήνα όμως είναι πια αρκετά μεγάλο και όλες οι μέλλουσες μαμάδες αντιλαμβάνονται πια με σαφήνεια τις κινήσεις του. Και είναι τόσο δραστήριο, που μπορεί να αλλάζει θέση ακόμα και 20 έως 60 φορές μέσα σε ένα μισάωρο, αν και όλες οι ώρες της ημέρας δεν είναι ίδιες, κάποιες στιγμές προτιμά να ξεκουράζεται. Σιγά-σιγά, καθώς μεγαλώνει και δυναμώνει, οι κινήσεις του αρχίζουν να γίνονται πιο έντονες. Αν ακουμπήσετε την παλάμη σας στην κοιλιά σας, είναι πολύ πιθανό να το νιώσετε να κινείται προς τα εκεί. Ή να το αισθανθείτε να «μαζεύεται» σε μια γωνιά αντιδρώντας σε έναν δυνατό κρότο. 

Μετά την 22η-24η εβδομάδα, οι νευρώνες του εγκεφάλου και οι μεταξύ τους συνδέσεις έχουν ήδη διαμορφωθεί. Έτσι πλέον οι κινήσεις του δεν είναι ακούσιες, αλλά τροφοδοτούνται από συγκεκριμένα σήματα που δίνει ο εγκέφαλος, ο οποίος με τη σειρά του κινητοποιείται από τα δεδομένα που παίρνει από τις αισθήσεις. Η ακοή είναι από τις πρώτες που δραστηριοποιούνται και κάνει το μωρό να «αναπηδά» στον ήχο μιας πόρτας που κλείνει απότομα ή να χαλαρώνει υπό τους ήχους μια ήρεμης μελωδίας..."


Μάθετε περισσότερα:


No comments:

Post a Comment