Monday, May 30, 2016

Μοριακές Τεχνικές στη Σύγχρονη Διαγνωστική Ιατρική

μοριακες τεχνικες και διαγνωστικη ιατρικη
"Η σύγχρονη διαγνωστική, είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της Μοριακής Βιολογίας. Μέθοδοι που εφαρμόζονταν πριν από κάποια χρόνια αποκλειστικά σε ερευνητικό επίπεδο, έχουν πλέον ενσωματωθεί στην καθημερινότητα ενός εργαστηρίου. 

Εξετάσεις λοιπόν που κάποτε χρειάζονταν μεγάλα χρονικά διαστήματα αναμονής του αποτελέσματος και ήταν πολυδάπανες, έχουν πλέον γίνει πολύ πιο προσιτές και από θέμα χρόνου της διετέλεσής τους αλλά και από τη μείωση της τιμής τους. 

Ας δούμε όμως για ποιο λόγο υπερτερούν των βασικών τεχνικών και πότε είναι πράγματι απαραίτητες.

Η πιο γνωστή μοριακή τεχνική είναι η Αλυσιδωτή Αντίδραση της Πολυμεράσης (PCR Polymerase Chain Reaction). Πρόκειται για μια μέθοδο κατά την οποία από κατάλληλο βιολογικό υγρό ανιχνεύουμε και πολλαπλασιάζουμε συγκεκριμένα τμήματα γενετικού υλικού. 

Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός ενζύμου (Taq πολυμεράση) και ειδικών εκκινητών (primers) της αντίδρασης (ειδικά νουκλεοτίδια τα οποία παρουσιάζουν αλληλουχία βάσεων συμπληρωματική του DNA στόχου). Ο σκοπός της λοιπόν είναι να πολλαπλασιάσει συγκεκριμένα μέρη του DNA που μας ενδιαφέρουν έτσι ώστε αυτά να γίνουν ανιχνεύσιμα. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει τρία στάδια. 

Στο πρώτο στάδιο έχουμε την αποδιάταξη της διπλής έλικας του DNA (denaturation) και την ενεργοποίηση της Taq πολυμεράσης..."

Διαβάστε περισσότερα εδώ:


No comments:

Post a Comment