"Ο αδόκιμος όρος «στίγμα της μεσογειακής αναιμίας» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ιατρικό όρο «ετερόζυγος β-μεσογειακή αναιμία». Τι ακριβώς είναι αυτό; Το κάθε χαρακτηριστικό του ανθρώπινου οργανισμού έχει να κάνει με την παρουσία ενός ζεύγους γονιδίων. Από αυτά το ένα κληρονομείται από τη μητέρα και το άλλο από τον πατέρα.
Δύο είναι και τα γονίδια που εμπλέκονται στη δημιουργία της πρωτεΐνης του αίματος, της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στον οργανισμό. Όταν ένα από αυτά τα γονίδια είναι «ελαττωματικό» το άτομο δεν έχει κάποια νόσο αλλά το επονομαζόμενο «στίγμα».
Μεσογειακή αναιμία εκδηλώνεται όταν και τα δύο γονίδια είναι ελαττωματικά, με αποτέλεσμα το άτομο να αντιμετωπίζει σοβαρά έως και θανατηφόρα προβλήματα υγείας.
Τα άτομα που έχουν στίγμα μεσογειακής αναιμίας έχουν μία εντελώς φυσιολογική ζωή. Είναι υγιείς φορείς και το μόνο που τους διαφοροποιεί από όσους δεν έχουν στίγμα είναι ο σχετικά μικρότερος αιματοκρίτης και ίσως κάποιες μορφολογικές ατυπίες των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Ο ρόλος του στίγματος στην εγκυμοσύνη
Όταν ένας από τους δύο γονείς έχει στίγμα, η πιθανότητα να έχει στίγμα και το παιδί που θα γεννηθεί είναι 50%. Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που έχουν στίγμα και οι δύο γονείς; Επίσης, τι ρόλο μπορεί να παίζει το στίγμα στην εγκυμοσύνη; Ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος κ. Αλέξανδρος Αρμενιάκος απαντά.
Όταν η μαμά έχει στίγμα
Ο κ. Αρμενιάκος συμβουλεύει τις γυναίκες που γνωρίζουν πως έχουν στίγμα να φροντίζουν να έχουν «όλες τις αποθήκες σιδήρου τους γεμάτες, τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκειμένου να βοηθιέται έτσι η παραγωγή αιμοσφαιρίνης στο μέγιστο...»
Διαβάστε περισσότερα εδώ:
No comments:
Post a Comment