"Όταν μένεις έγκυος χωρίς να το έχεις προσπαθήσει ιδιαίτερα, νιώθεις μεν τρομερή ευλογία για το δώρο που σου χαρίστηκε τόσο απλόχερα, αλλά και πολλά μικρά τσιμπήματα άγχους, για το αν έχεις κάνει όλα αυτά που χρειάζονται, ώστε να εξασφαλίσεις (όσο είναι αυτό εφικτό) την καλή υγεία του μωρού σου: μήπως η αντιβίωση που έπαιρνα πρόσφατα αποδειχθεί επικίνδυνη;
Έχω κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις υγείας; Όλες αυτές τις μικρές ή μεγάλες αγωνίες, μπορείς όχι μόνο να τις αποφύγεις, αν η εγκυμοσύνη σου έρθει πιο προγραμματισμένα, αλλά και να τις αντιστρέψεις, εφόσον ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα.
Εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου
Υπάρχει ένας αριθμός σημαντικών -αιματολογικών κυρίως- εξετάσεων που πρέπει εσείς και ο σύντροφός σας να κάνετε πριν μείνετε έγκυος, οι οποίες σκοπό έχουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να γεννηθεί ένα μωρό με κάποια σοβαρή κληρονομική πάθηση (που κι εσείς οι ίδιοι πιθανώς να μη γνωρίζετε ότι φέρετε, π.χ. μεσογειακή αναιμία ή κυστική ίνωση), αλλά να προστατεύσουν και εσάς από τυχόν προβλήματα στην εγκυμοσύνη σας.
Το ακριβές «πακέτο» των εξετάσεων αυτών θα το ορίσει ο γυναικολόγος σας, ο οποίος θα προσθέσει ή θα αφαιρέσει εξετάσεις ανάλογα με το δικό σας ιστορικό.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εφόσον έχετε ξεκινήσει να προσπαθείτε να γίνετε γονείς, μην αναβάλλετε αυτές τις εξετάσεις για μετά τη σύλληψη, αν θέλετε να αποφύγετε οποιοδήποτε ενδεχόμενο να βρεθείτε προ κάποιας δυσάρεστης έκπληξης.
Οφθαλμολογικός έλεγχος
Ακόμα κι αν δεν είχατε ποτέ προβλήματα όρασης, οι γιατροί συνιστούν έναν γενικό οφθαλμολογικό έλεγχο, τόσο πριν όσο και κατά την 10η με 14η εβδομάδα κύησης, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές στα μάτια και κυρίως προβλήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον αμφιβληστροειδή. Αν, όμως, έχετε έτσι κι αλλιώς προβλήματα στα μάτια, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γυναικολόγο σας, ο οποίος σε συνεργασία με τον οφθαλμίατρό σας, θα κρίνει αν πρέπει ή όχι να γεννήσετε με φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική, καθώς για ορισμένες παθήσεις των ματιών ασφαλέστερη θεωρείται η καισαρική..."
Μάθετε περισσότερα:http://www.mama365.gr/32963/8-pragmata-poy-prepei-na-xerete-an-prospatheite-na.html
No comments:
Post a Comment