Wednesday, January 18, 2017

Τι είναι ο ιός CMV και τι γίνεται αν εντοπιστεί λοίμωξη από CMV σε μία έγκυο;

ιος CMV και εγκυμοσυνη,λοιμωξεις και εγκυμοσυνη
image source
"Τον Οκτώβριο του 2016 δημοσιεύθηκε σε μεγάλη εφημερίδα των ΗΠΑ (New York Times) ένα άρθρο με θέμα τους κινδύνους για το έμβρυο από τη μόλυνση της μητέρας από τον ιό CMV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στο άρθρο αυτό υπογραμμίστηκε το έλλειμμα στην ενημέρωση σχετικά με τα προβλήματα, που η λοίμωξη από CMV ενδέχεται να προκαλέσει στο αγέννητο μωρό.

Τι είναι ο ιός CMV;

Το πλήρες όνομα του ιού αυτού είναι Cytomegalovirus και στα Ελληνικά ονομάζεται Κυτταρομεγαλοϊός. Ανήκει στην ομάδα των Ερπητοϊών, των ιών δηλαδή, που – μεταξύ άλλων – προκαλούν τον έρπητα. Όπως όλοι οι ιοί, που ανήκουν στην ομάδα αυτή, αν έρθετε σε επαφή μαζί τους, παραμένουν, αν και αδρανείς, στο σώμα σας για όλη σας τη ζωή. Υπάρχει περίπτωση να «επανενεργοποιηθούν», αν για κάποιους λόγους μειωθεί η αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος – δηλαδή του συστήματος άμυνας του οργανισμού σας απέναντι σε λοιμώξεις.

Πόσο συχνή είναι η λοίμωξη από CMV;

Είναι εξαιρετικά συχνή. Στατιστικές, που προέρχονται από τις ΗΠΑ, καταδεικνύουν, πως ένα στα τρία παιδιά έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό πριν συμπληρώσουν τα 5 έτη, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό πριν συμπληρώσουν το 40ο έτος της ηλικίας.

Τι συμπτώματα έχει η λοίμωξη από CMV

Η λοίμωξη από τον ιό αυτό είναι εν πολλοίς ασυμπτωματική, αν πρόκειται για άτομο με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Υπάρχει όμως η περίπτωση να παρατηρηθεί μια αβληχρά (ελαφριά) συμπτωματολογία, η οποία περιλαμβάνει δεκατική πυρετική κίνηση, πονόλαιμο, κόπωση και καταβολή και – ενδεχομένως – ελαφρά διογκωμένους λεμφαδένες. Η συμπτωματολογία αυτή είναι πιθανό να περάσει απαρατήρητη.

Πώς θα ξέρω αν έχω μολυνθεί;

Η συμπτωματολογία, που συνδέεται με τη λοίμωξη από τον ιό αυτό δεν είναι χαρακτηριστική και ενδέχεται να μοιάζει και με το απλό κρυολόγημα. Επομένως, τα συμπτώματα από μόνα τους δεν αποτελούν αξιόπιστο οδηγό για τη διάγνωση της λοίμωξης από CMV..."

Μάθετε περισσότερα:


No comments:

Post a Comment