Tuesday, January 31, 2017

Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση για προδιάθεση για καρκίνο

προεμφυτευτική γενετική διάγνωση προδιαθεση για καρκινο
image source
"Μερικές μορφές καρκίνου έχουν κληρονομική προδιάθεση. Αυτό σημαίνει ότι μια κληρονομούμενη μετάλλαξη σε ένα γονίδιο αυξάνει -από λίγο έως πολύ- την πιθανότητα το άτομο που φέρει τη μετάλλαξη να νοσήσει από καρκίνο.

Το γονίδιο BRCA1 είναι ένα από τα πιο γνωστά γονίδια που προδιαθέτει για καρκίνο μαστού ή και ωοθηκών, αλλά και καρκίνο του προστάτη και άλλα είδη καρκίνου στους άνδρες. Η ηθοποιός Αντζελίνα Ζολί, η οποία ανακοίνωσε δημοσίως ότι είναι φορέας του γονιδίου, έκανε μαστεκτομή για να αποφύγει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Έκτοτε δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα στην κληρονομούμενη προδιάθεση και στο τι μπορεί να κάνει κάποιος για να αποφύγει μία ασθένεια όταν γνωρίζει τη γονιδιακή του κατάσταση.

Εδώ και πολλά χρόνια έχει πραγματοποιηθεί προεμφυτευτική διάγνωση για το γονίδιο BRCA1 και για γονίδια που προδιαθέτουν για καρκίνο του θυρεοειδούς και του παχέος εντέρου. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η ανασκόπηση της Dr Svetlana Rechitsky για την γενετική προδιάθεση στον καρκίνο και την προεμφυτευτική διάγνωση.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η γέννηση ενός παιδιού στη Μεγάλη Βρετανία, του Νώε, που έγινε μετά από προεμφυτευτική διάγνωση για μεταλλάξεις στο γονίδιο BRCA1..."

Μάθετε περισσότερα:

No comments:

Post a Comment