via animalresearch.com |
Είκοσι χρόνια πέρασαν από τότε που κλωνοποιήθηκε το πρώτο θηλαστικό στον κόσμο. Η Ντόλυ δημιουργήθηκε από ένα κύτταρο μαστού ενήλικου προβάτου.
Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Ρόσλινγκ της Σκωτίας περιελάμβανε τη μεταμόσχευση πυρήνα σε ένα απύρηνο ωάριο και τελικά γεννήθηκε η Ντόλυ, ένα γενετικό αντίγραφο του προβάτου από το οποίο ελήφθη το αρχικό κύτταρο.
Η γέννησή της άλλαξε για πάντα τον τρόπο που σκεφτόμαστε οι ερευνητές και συνειδητοποιήσαμε για μία ακόμα φορά ότι στη βιολογία δεν υπάρχουν δόγματα. Μέχρι τότε πιστεύαμε ότι ένα εξειδικευμένο κύτταρο δεν μπορεί να «γυρίσει πίσω» και να μας δώσει τελικά ένα νέο ολοκληρωμένο έμβρυο. Η Ντόλυ ήταν η ζωντανή απόδειξη ότι μπορεί!
Η Dolly ήταν ένα εκπληκτικό βιοτεχνολογικό επίτευγμα. Αποτέλεσε τότε μια τεράστια πρόκληση και μια υπόσχεση για την επιστήμη και την ιατρική.
Είναι γνωστό, από το 1975, ότι στα αμφίβια η μεταμόσχευση πυρήνων από διαφοροποιημένα κύτταρα, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νεαρών γυρίνων. Στα θηλαστικά, παρότι η διαδικασία μεταμόσχευσης πυρήνων επιτρέπει επιτυχή αρχική ανάπτυξη και διαφοροποίηση σε περίπλοκους ιστούς και όργανα, πριν από τη γέννηση της Dolly, δεν είχε αναφερθεί γέννηση και ανάπτυξη ως την ενήλικη ζωή.
Η αδυναμία διαφοροποιημένων πυρήνων από ενήλικα κύτταρα, να δώσουν γένεση σε έναν οργανισμό, είχε πάρει διαστάσεις δόγματος στην αναπτυξιακή βιολογία. Το «δόγμα» πρέσβευε ότι η διαφοροποίηση ενός κυττάρου, στα θηλαστικά, είναι μια μονόδρομη πορεία. Μια διαδικασία που δεν μπορεί να αντιστραφεί, ώστε σε ένα ενήλικο κύτταρο να «ξυπνήσουν» οι δυνατότητες του παντοδύναμου πυρήνα του εμβρυϊκού κυττάρου.
H γέννηση της Dolly απέδειξε ότι αυτή η ιδέα ήταν λάθος και ότι, πιθανότατα, τεχνικά μειονεκτήματα ευθύνονταν για την αποτυχία να αναπτυχθεί ένας οργανισμός χρησιμοποιώντας πυρήνα ενήλικου ατόμου.
Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για την κλωνοποίηση ενός θηλαστικού..."
Μάθετε περισσότερα:
No comments:
Post a Comment