Friday, April 15, 2016

Το Αναπαραγωγικό Σύστημα της Γυναίκας

αναπαραγωγικο συστημα γυναικας,πως λειτουργει το γυναικειο αναπαραγωγικο συστημα
via mama365.gr
"...Το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας αποτελείται κατά βάση από τις δύο ωοθήκες, τις δύο σάλπιγγες, τη μήτρα, τον κόλπο και το αιδοίο (αποτελείται από τα μεγάλα και μικρά χείλη, την κλειτορίδα και το εφηβαίο που καλύπτεται από τρίχωμα).

Οι ωοθήκες έχουν σχήμα αμυγδάλου και μέγεθος περί τα 3 εκ. (το μέγεθος αλλάζει ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας). Βρίσκονται στο πάνω μέρος της λεκάνης, αριστερά και δεξιά από τη μήτρα. Η κάθε ωοθήκη συνδέεται με την κάθε σάλπιγγα. 

Ο ρόλος τους είναι να παράγουν γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες (οιστρογόνα και προγεστερόνη που παίζουν ρόλο στον εμμηνορρυσιακό κύκλο) και ωάρια. Έτσι, κάθε μήνα παράγουν ένα ωάριο (συνήθως τον έναν μήνα η μία ωοθήκη και τον επόμενο η άλλη), το οποίο κινείται προς τη μήτρα, προκειμένου λίγες ημέρες αργότερα να γονιμοποιηθεί.

Η μήτρα έχει το σχήμα και το μέγεθος ενός ανεστραμμένου αχλαδιού. Αποτελείται από παχιά τοιχώματα μυϊκού ιστού και περιβάλλεται εσωτερικά από βλεννογόνο, το ενδομήτριο (δείτε φωτό κάτω). Στο κατώτερο κυλινδρικό τμήμα της βρίσκεται ο τράχηλος, ενώ κάτω από τον τράχηλο βρίσκεται ο κόλπος. 

Οι δύο πάνω γωνίες της μήτρας επικοινωνούν με τους αυλούς των σαλπίγγων. Μέρος της ακουμπά στην ουροδόχο κύστη, ενώ άλλο μέρος της επηρεάζεται από το ορθόν έντερο. Κύριος ρόλος της μήτρας είναι να υποδέχεται το γονιμοποιημένο ωάριο στο ενδομήτριο και να προστατεύει τη ανάπτυξή του μέχρι τον τοκετό..."

Διαβάστε περισσότερα εδώ:


No comments:

Post a Comment