via clickinmoms.com |
"Για χρόνια η υπογονιμότητα θεωρούνταν ότι ήταν θηλυκού γένους. Επίσης, διαφαινόταν καθαρά ότι υπήρχε γυναικείος “παράγοντας” πίσω από τη γέννηση παιδιών με προβλήματα υγείας εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας της μητέρας.
Πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν όμως ότι το βιολογικό ρολόι μετρά αντίστροφα και για τους άντρες. Kάθε χτύπος του ρολογιού σημαίνει επιπλέον μεταλλάξεις στο DNA των σπερματοζωαρίων, αυξημένα προβλήματα στειρότητας και γενετικές ή άλλες ανωμαλίες στα παιδιά που γεννιούνται.
Η καθυστέρηση της πατρότητας φαίνεται πως είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει οι άντρες να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη μια και υπάρχουν τώρα δεδομένα για το ρόλο τους στη γονιμότητα και στην υγεία του παιδιού. Παλιότερα η ηλικία του πατέρα δεν αναφερόταν καν στο ιστορικό της κύησης, της θεραπείας υπογονιμότητας ή της προγεννητικής διάγνωσης.
Προβλήματα υπογονιμότητας
Στο παρελθόν όταν ένα ζευγάρι ήθελε να κάνει παιδιά αλλά δεν μπορούσε ο συνήθης ύποπτος ήταν η γυναίκα. Οι στατιστικές όμως διαφωνούν. Στα υπογόνιμα ζευγάρια περίπου το 40% των προβλημάτων οφείλεται στον άντρα, το 40% στη γυναίκα και ένα 20% και στους δύο.
Σχετικά με το σπέρμα, οι παράμετροι του αριθμού των σπερματοζωαρίων, της κινητικότητας και της φυσιολογικής μορφολογίας έχουν ελαττωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Έρευνες που γίνονται σε ζευγάρια που υπόκεινται σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δείχνουν ότι η πιθανότητα κύησης ενός άντρα 45 ετών μειώνεται στο μισό απ’ ότι για έναν άντρα στα 25, όταν η σύζυγος είναι παρόμοιας ηλικίας.
Επίσης, μία μεγάλη έρευνα σε 8.500 ζευγάρια Βρετανών έδειξε ότι ο χρόνος που ένας άντρας 25 ετών χρειάζεται για να καταστήσει έγκυο τη σύζυγό του είναι ο μισός απ’ ότι ενός άντρα πάνω από τα 35 έτη. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η προχωρημένη ηλικία του άντρα αυξάνει τον κίνδυνο αποβολών.
Είναι γνωστό ότι ο κίνδυνος αποβολής είναι υψηλότερος εάν η γυναίκα είναι πάνω από 35, αλλά η αύξηση του κινδύνου μεγαλώνει ακόμη περισσότερο σε ζευγάρια με γυναίκα άνω των 35 και άντρα άνω των 40 ετών..."
Διαβάστε περισσότερα εδώ:
No comments:
Post a Comment